Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gillar OV. Genom sin stiftelse backar de upp ett lokalt integrationsprojekt där idrott och läxhjälp går hand i hand. Nyligen var Mats Jacobson, från Handbollsskola för alla, inbjuden till kungliga slottet i huvudstaden för att berätta om klubbens initiativ. Vi åkte till Wieselgrensskolan för att träffa gräsrötterna. Och lärde oss läsa, räkna och stava till samhällsengagemang.
Onsdagseftermiddag i Wieselgrensskolans sal 119. Pensionerade lärarduon och före detta rektorerna Lisbeth Hallbäck och Lena Möllerström tragglar matte och svenska med ett gäng tredjeklassare. Båda har lockats tillbaka till klassrummet, miljön de kan bäst av allt efter ett långt yrkesliv, men nu som volontärer i OV Helsingborgs prisade projekt Handbollsskola för alla (HFA).
Lena hjälper till att lösa geometriska problem, men behöver inte vara överdrivet aktiv just den här gången.
– Du är jätteduktig. Nu har du snart inga uppgifter kvar, berömmer hon en kille som mäter långsidan på en triangel med linjal innan han avslutar sin räkneuppgift.
Sedan berättar hon:
– De flesta av de här eleverna skulle varit på fritids nu, men deras föräldrar och klasslärare har kommit överens om att vi ska hjälpa dem en stund och de har fått med sig uppgifter hit som de ska lösa. Vi har delat upp dem i två grupper och det här är de yngsta. De är duktiga och motiverade och det är roligt att se att det går framåt.
Både Lena och Lisbeth har tidigare varit kollegor i Påarps skola.
– Där fanns också Birgitta Jönsson, som varit biträdande rektor här på Wieselgrensskolan, och det var hon som frågade om vi ville ställa upp som läxhjälpare. Det skulle egentligen startat tidigare men så kom pandemin emellan, men nu har vi väl varit igång i snart två år. Jag åker in från Rydebäck till Knutpunkten en gång i veckan och så tar vi en promenad tillsammans hit upp, Lena och jag. Det är trevligt och en eftermiddag känns inte alls betungande, bara roligt, säger Lisbeth Hallbäck.
Lena Möllerström konstaterar:
– Men vi kunde varit några fler volontärer, då hade vi varit ännu effektivare och kunnat läsa mer koncentrerat med de som behöver extra stöd.
SPONSORSTÖD I KLASSRUMMEN
Förutom pensionerade pedagoger så bidrar några av OV:s partnerföretag med resurser på skolorna. Johanna Hemborg, platschef på Asuria, är en av sponsorernas frivilliga.
– Det är en verksamhet som är populär bland vår personal. Vi är några stycken som hjälper till på Slottsvångsskolan på tisdagar. Senast satt jag en timme med en kille som hade lite svårt för det här med måttenhetet och vi övade praktiskt och hällde upp i centiliter- och deciliter- och andra mått och skvätte och mätte, säger hon och fortsätter:
– Vi är ju ett företag som arbetar med jobbcoachning för arbetssökande vuxna, men vi tycker verkligen att det här med integration och att få ungdomar mer aktiva är angeläget och i grunden handlar om samma sak. Jag är imponerad av OV:s engagemang och det var rätt givet att vi skulle satsa på just det här. Det är win-win kan man säga.
Allt började för snart sju år sedan. Handbollsskola för alla drog igång bland sju- till tioåringar i särskilt utsatta områden i kommunen, som Fredriksdal, Dalhem, Drottninghög och Söder. Nu deltar cirka 350 barn mellan sju till tio år varje vecka i verksamheten.
I fyra olika stadsdelar bedrivs handbollsträning och läxhjälp på eftermiddagar som ett led i att visa barnen en väg in i ett välkomnande föreningsliv. Projektet syftar i första hand till att motverka att unga hamnar i utanförskap.
VÄXANDE VERKSAMHET
Nyligen utökades staben, som drar runt verksamheten, från två till fyra tjänster. Projektansvarige Mats Jacobson och idrottslige ledaren Lars Stefan “Lille-P” Persson, som var med och fixade Helsingborgs senaste SM-guld (Vikingarna 1981), har fått sällskap av en annan gammal handbollsprofil. Joakim Radermacher ska nämligen fungera som partner- och kommunikationsansvarig för OV:s samhällstillvända skolsatsning.
Även läraren och mångsysslaren inom idrott, Moses B, har anställts för att utveckla en verksamhet som snart expanderar ytterligare med kullar upp till 13 år. HFA har ambitioner att växa både kvalitativt och kvantitativt.
I dag erbjuder klubben eftermiddagsträning och/eller läxhjälp på sju grundskolor (Anneroskolan, Drottninghögsskolan, Nanny Palmkvistskolan, Slottsvångsskolan, Söderskolan, Wieselgrensskolan och Västra Berga skola).
Ett annat ben i Handbollsskola för alla är lördagsträningarna i Filbornahallen för två grupper med funktionsnedsatta ungdomar.
– När det gäller läxstöd får vi hjälp ute på skolorna av två kategorier – pensionärer som jobbar som volontärer och partnerföretag som ställer upp med personal på betald arbetstid, berättar projektlansvarige Mats Jacobson.
OV-PRESENTATION PÅ SLOTTET
Själv var han inbjuden till kungliga slottet tidigare i februari för att delta i seminariet “Framtidstro och tillit hos unga”. Ett arrangemang i regi av Kronprinsessparets stiftelse med kronprinsessan Victoria och prins Daniel på plats. I Bernadottebiblioteket bjöds på samtal om ungas framtid och ibland bristande samhällstillit.
– Det var fem professorer och så jag. Själv fick jag tillfälle att presentera vårt projekt. Lite spontana applåder blev det faktiskt. En del olika gräsrotsexempel lyftes fram, och så pratade ekonomiprofessorn Micael Dahlen väldigt inspirerande om lycka och välbefinnande, fortsätter Mats Jacobson.
Visionen för Kronprinsessparets Stiftelse är att alla barn och unga ska växa upp till trygga och starka individer med en positiv framtidstro. Ändamålet är att främja god hälsa och motverka utanförskap för barn och unga i Sverige. Vilket ju rimmar väl med OV-projektets ambitioner.
Stiftelsen stöttar föreningar som främjar inkludering och god hälsa för barn och unga i Sverige. Sexton organisationer, av 113 ansökande, får stöd under 2023 och Handbollsskola för alla (HFA) är en av de utvalda. Det finns många som kan ta åt sig äran – i Wieselgrensskolans klassrum, i Filbornas idrottshall och inom partnerföretagens organisationer.PER OHLSSON