Partnerträff med polisen Nadim Ghazale

Polisprofilen prisar ”Handbollsskola för alla”

När polisen och debattören Nadim Ghazale gästar Arenan för ett frukostmöte lyssnar politiker, partnerföretagare och skolfolk.

Han berömmer OV Helsingborgs integrationsprojekt Handbollsskola för alla (HFA), med fokus riktat mot stadens utsatta områden. Men berättar också om familjens flykt från våldets Libanon och vad idrotten betytt för honom själv.

Nadim Ghazale pratar om risk- och skyddsfaktorer. Hur de förra överväger om du bor på fel gata, i fel kvarter. Helt enkelt att oddsen inte var de bästa för honom själv, en flyktingpojke i en utsatt del av Borås. Ändå gick det bra.

– Jag har ofta fått höra att jag är så duktig och inte som de andra svartskallarna och blattarna. Fast varje gång jag lyfts fram som ett unikt exempel blir de andra, de som det inte gått så bra för, normen. Men faktum är att de allra flesta klarar sig bra, säger han.

– Okej, det var en tuff uppväxt, och tyvärr är det ännu mycket tuffare klimat i dag. Så det ni gör ute på Helsingborgs skolor är fantastiskt. För mig är det obegripligt att läxhjälp kan vara en omdebatterad fråga, som det faktiskt är på sina håll.

Höjer ribban

OV har prisats för sitt samhällsengagemang inom Handbollsskola för alla. Bland annat har Kronprinsessparets stiftelse stöttat satsningen med ekonomiska bidrag.

Projektet, som startade 2016 på Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal och Söder, riktar sig till barn mellan sju och tio år och drivs i samråd med skolor, trossamfund, polis och stadens förvaltningar. Det senaste läsåret har 350 elever på sju skolor varje vecka fått tillgång till träning och läxhjälp.

Nu är det dags att ta nästa steg, och även bjuda in mellanstadiebarn. Joakim Radermacher, partneransvarig inom HFA, förklarar att målet kommande läsår blir att nå 500 elever per vecka. Organisationen har stärkts och ribban har höjts. Dessutom har samarbete inletts för att bredda aktiviteterna. Hiphop finns redan på programmet på Wieselgrensskolan och kampsport är också på gång.

Förutom handbollsträning och läxhjälp i anslutning till skoldagen arrangerar OV även lovaktiviteter ute i olika bostadsområden, samt sommarskola med handboll på en mängd skolor och fritidsgårdar.

– Det är ju så illa att många barn inte gillar att ha lov, att en bit av deras trygghet rycks undan. Det är här vi kommer in och försöker skapa naturliga mötesplatser, förklarar Mats Jacobson, projektledare för HFA.

Ett annat inslag är lördagarnas träningar i Filbornahallen för ungdomar med funktionsnedsättning.

Idrotten att tacka

Målet har hela tiden varit att arbeta mot utanförskap och för integration.

– Jag vet vilket fantastiskt jobb ni gör där ute. Trygghetsfrågan är central i dag och ni skapar förutsättningar för att fler ska ha något vettigt att göra, säger Nadim Ghazale, som själv vittnar om att han har idrotten att tacka för mycket. 

Han har bokstavligt talat gått från hemlig polis till offentlig polis på några år. Han har synts i paneldebatter och i “Veckans brott” i SVT, han kan titulera sig författare (Min väg från flykting till hela Sveriges polis, Bokförlaget Forum) och var Sommarpratare 2019. I dag är han tillbaka på gräsrotsnivå och arbetar som kommunpolis hemma i Borås.

Hans egen pappa jobbade som pizzabagare sju dagar i veckan för att familjen skulle ha råd att flytta från miljonprogrammets hyreskaserner. Själv fann han gemenskap över gränserna, inte minst i fotbolls- och handbollslaget.

– Jag vet hur svårt det är för idrotten att fånga upp föräldrar med invandrarbakgrund. Den kulturella förståelsen för hur föreningslivet fungerar här i Sverige är obefintlig, säger Nadim Ghazale.

Sedan ger han ett exempel:

– Jag minns hur stressad min farsa kunde bli när jag kom hem och berättade att medlemsavgiften var 200 kronor. Sedan blev jag uttagen på ett läger, som kostade 2 000. Jag frågade inte ens, jag undrade i stället om jag kunde hjälpa till och baka pizza och ljög om att jag skulle köpa en moped. När jag fått ihop de där pengarna rullade jag in dem i foliepapper, som man ser på film, och så gick jag till klubben och la upp dem på bordet, och sa att jag fixat så att jag kunde följa med. “Men Nadim, det där betalar ju vi i föreningen. Det är så det fungerar”, sa de.

Kulturkompetens

Det gäller att få med sig alla sorters barn och alla sorters föräldrar. Nadim Ghazale pratar om kulturkompetens under OV:s partnerträff, där fokus ligger på integration, mångfald och inkludering.

– “Vi behöver människor som du inom polisen”, var det en kvinna som sa till mig när jag var i tonåren och den kommentaren fastnade. Kanske var det den som avgjorde, som fick mig att långt senare välja väg.

På något sätt gäller det att utbilda föräldrarna, oavsett vilken bakgrund de har, så att de engagerar sig och bidrar med sin kompetens. För det finns ju olika utmaningar, olika uppdrag och olika sätt att bidra.

– Så att någon inte bara säger: “Nej, jag kan inte stå i kiosk i helgen – jag ska ju köra buss…”, säger Nadim Ghazale.

Och konstaterar:

– Integration är inte ett projekt, det är en vardagsfråga.

PER OHLSSON

Se fler nyheter

Fredagsmys med bollspel och pizza

Kyliga kvällsvindar drar över skolgårdens asfalt. Från Rökullagatan frigör sig några tjejer ur mörkret och närmar sig dörren till gymnastiksalen.