Lilla VM lockar 700 unga att spela handboll på höstlovet

Ulla Mohammed stökade till det i skolan. Då vände det – tack vare handbollen. Nu peppar hon dagens unga. Bland annat i lovsatsningen ”Lilla VM” i Helsingborg.

Ni som gillar handboll har förstås redan koll på detta. I slutet av november startar VM för damer, bland annat med matcher i Helsingborg.

Som en passning till detta äger nationella satsningen ”lilla VM” rum här under höstlovet. Medan Sverige och de andra landslagen jagar medalj, är leken och lusten nummer ett i detta sammanhang.

 – Vi vill lite gå ifrån detta att det alltid blir tävling. Vi sänker ribban för att få fler att prova på, säger Joakim Radermacher, ansvarig hos arrangerande OV Helsingborg.

HD möter honom i Helsingborgs Arena på onsdagen. För tredje och sista dagen fylls planerna med lovlediga barn i åldern 7–13 år. Satsningen lockar totalt 700 deltagare här, i Maria Park och på Harlyckan.

De flesta bär tröjor i det svenska landslagets färger.

På magen står det ”lilla VM” och på ryggen ”aim to dream”. Det sista betyder ungefär att man ska sikta högt. Det gör Leo Barisic som går i femman på Vittra Adolfsberg.

– Jag har spelat typ, inte hela mitt liv men sedan jag var fyra år. Min dröm är att vara ett riktigt handbollsproffs.

Att röra på sig och ha skoj är ändå viktigast, tycker han.

 – För då får man kondition och kroppen mår bra.

Det håller Alisa Shtanaj i klass 2 på samma skola med om. På köpet blir det lättare att fokusera i klassrummet i skolan. – Om kroppen rör sig blir hjärnan piggare och piggare, säger hon.

Samma mål har OV Helsingborgs projekt ”Handbollsskola för alla – mot utanförskap och för integration” som varit igång sedan 2016. Tränare från klubben åker varje vecka ut till skolor och håller i träningar för 450 elever.

Fokus ligger på områden som av polisen klassas som särskilt utsatta: Drottninghög, Dalhem, Fredriksdal och Söder, totalt nio skolor, berättar Joakim Rademacher. Klubben hoppas bidra till en aktiv och meningsfull fritid.

 – Det viktiga är att de kommer ut på andra sidan och klarar skolan. Om de sedan börjar med handboll eller något annat spelar mindre roll.

I lyckliga fall blir det både och. Det är Ulla Mohammed, 15, ett bevis på. Hon hade jättemycket spring i benen när hon gick på lågstadiet på Nanny Palmkvistskolan. Den energin användes inte alltid till så bra saker.

– Jag var en jobbig skitunge som ingen pallade med, säger hon. Så dök en tränare från ”Handbollsskola för alla – mot utanförskap och för integration” upp på skolan. Ulla Mohammed blev nyfiken och anmälde sig. Det gick så bra att hon tipsades om att börja spela med flicklaget i OV Helsingborg.

 – Där fick jag springa av mig. Jag blev lite lugnare i skolan, för jag tog ut allt jag hade på planen.

I dag spelar Ulla Mohammed i laget Flickor A, oftast som högernia, och hon älskar att gå på genombrott för att göra mål. Inte bara det: hon är också tränare, som i dag i ”lilla VM”.

 – Det är jättekul att lära ut det jag själv blev lärd, säger hon.

Med lite tur får man också nya kompisar på planen. Sista ordet går till Alisa Shtanaj som vet hur detta går till:

 – Man är snälla mot varandra, börjar prata med varandra och säger: ”Får jag vara din vän”?”.

TEXT: JOAKIM BJÖRCK

FOTO: SVEN-ERIK SVENSSON

 FAKTA

Så spelas handbolls-VM i Helsingborg

Sverige, Norge och Danmark står som värdar för damernas handbolls-VM den 30 november-17 december.

I Helsingborgs avgörs gruppen som består av Kamerun, Montenegro, Ungern och Paraguay. Det blir två matcher den 30 november, 2 december och 4 december

Ulla Mohammed (t v) och Ida Rashid fångades båda upp av ”Handbollsskola för alla – mot utanförskap och för integration” i unga år. Nu är de spelare och tränare i OV Helsingborg.

Jag var en jobbig skitunge som ingen pallade med” säger Ulla Mohammed, 15, som vuxit till en förebild för andra unga.

Se fler nyheter

Fredagsmys med bollspel och pizza

Kyliga kvällsvindar drar över skolgårdens asfalt. Från Rökullagatan frigör sig några tjejer ur mörkret och närmar sig dörren till gymnastiksalen.