Handbollsskola för alla bjuder upp till dans

Hon lyssnar till artistnamnet Vickelli och har både charmat Talang-juryn och skaffat sig erfarenhet i Los Angeles. Nu står hon i en oansenlig gymnastiksal i Wieselgrensskolan och avslutar hiphop-lektionen som domare i traditionella battledueller mellan entusiastiska ungar. “Jag har undervisat rätt trötta elever i fina dansskolor. Det är ganska tråkigt, men det här brinner jag för”, säger hon.

En gång i ett våldsamt New York föddes en subkulturell dansstil. En komponent handlade om att medlemmar i rivaliserande gäng möttes i freestylebattles – en konfliktlösningsmetod med syfte att minska den katastrofala och kriminella utvecklingen bland ungdomar i 1970-talets Bronx.

I Helsingborg är atmosfären och utmaningarna annorlunda, men tillvaron är inte okomplicerad. Långt därifrån.

När handbollsföreningen OV – på initiativ av klubbkollegorna Johnny Karlsson och Ragnar Lindqvist – drog igång sin Handbollsskola för alla (HFA) för snart sju år sedan var blicken riktad mot stadens uttalade problemområden. Målet var tydligt; att vara närvarande och minska utanförskapet.

Växande projekt

Nu växer samhällsengagemanget. Från att ha koncentrerat sig på lågstadiebarn lyfter klubben sitt integrationsprojekt till nästa nivå och erbjuder teori (läxhjälp i klassrummet under ledning av frivilliga vuxna) och praktik (fysiska aktiviteter i gympasalen med klubbens idrottsledare) även för elever i klass fyra, fem och sex.

Dessutom breddas utbudet. I Wieselgrensskolan är det parallella aktiviteter i två idrottshallar.

Moses Alnuman kör mer traditionell handbollsträning med drygt 30 ungdomar. Mycket energi, mycket bollövningar, högt tempo och hög ljudnivå. Allt enligt konceptet enkla regler och lekfulla moment.

– En boll var, ställ er på led, passa mig och så får ni tillbaka bollen och skjuter förbi försvararen. Du Ali börjar med att försöka täcka. Vem vill stå i mål först?

I en paus berättar Moses om sin egen bakgrund. Dels i Klippan men också på Drottninghög, som hela tiden varit ett av projektets fokusområden – Dalhem, Fredriksdal och Söder är de övriga tre.

– Jag är uppvuxen med fotboll och hade egentligen inget förhållande till handboll när jag fick jobbet som idrottsledare i OV nu kring nyår. Men det är fantastiskt roligt och jag kan tycka att det är lite synd att jag inte kommit i kontakt med sporten tidigare, säger han.

Joakim Radermacher, partneransvarig för Handbollsskola för alla, finns också på plats och utvecklar:

– Moses är en jättetillgång. Han pratar exempelvis arabiska och kan ta de här killarna och tjejerna mycket bättre än jag. Sedan känner han många av deras föräldrar också och det är ingen nackdel.

Talangprofilen tvekade inte

I hallen intill pumpar kaskader av rytmiska hiphop-toner, och 16 tjejer och killar tar ut stegen tillsammans med en entusiastisk danslärare.

Felicia Lapadatovic Vickelli syntes som ”Miss Humble” i Talang 2021 på TV4. Hon har varit i Los Angeles och tränat och utvecklats men också en sväng i Stockholm. Nu är hon hemma i Helsingborg och pluggar modevetenskap på Campus. I dag kallar hon sig kort och gott för Vickelli.

– Jag satsar verkligen på en artistkarriär och tränar varje dag – sång och dans och på gymmet, berättar hon.

– Jag har haft många vuxengrupper förr men när Moses, som har handbollen här intill, frågade mig om jag ville hjälpa till så tackade jag ja direkt. Det var inget att tveka på, det här vänder sig till barn i utsatta områden och det gillar jag. Jag körde igång i april och vi har fångat intresset hos många och är det bara några stycken som blir så inspirerade att de vill fortsätta med dans så är det bra nog.

Fler alternativ på gång

Mellan övningarna förklarar hon hiphopens historia och beståndsdelar, och en del elever har riktigt bra koll på breakdance, graffiti, DJ-legender, rapstjärnor och allt vad det är.

När det är dags för avslutande freestylebattle – dueller mellan deltagarna – blir det riktig dansshow.

– Det är kul att se att de vågar ta ut svängarna. Det finns så många starka personligheter här. Jag har undervisat på fina och fräcka dansskolor och det kan vara rätt tråkigt. Det ska vara livfullt, och det är det här, säger hiphop-lärarinnan.

Till höstterminen är målet att nå ut till 500 elever i veckan. Dels med läxhjälp, där OV:s partnerföretag ställer upp med personal. Men också med fysiska aktiviteter under ledning av klubbens idrottsansvariga och skoltränare ur de egna handbollsleden. Fler idrotter kan också bli aktuella. Bland annat kampsport i samarbete med etablerade föreningen Fenix.

Dessutom rullar verksamheten på med lovaktiviteter och sommarskola för tusentals barn mellan sex och tolv år samt handboll för funktionsnedsatta ungdomar i Filbornahallen.

OV har fått blodad tand. Experimentet på Wieselgrensskolan går ju som en dans.

PER OHLSSON

Se fler nyheter

OV Handboll och Skola tar ytterligare kliv

SKÅNESPORT HANDBOLL, OV HELSINGBORG OV Helsingborg har de senaste åtta åren, både med externa projektpengar och med egna medel, satsat kontinuerligt på

Fredagsmys med bollspel och pizza

Kyliga kvällsvindar drar över skolgårdens asfalt. Från Rökullagatan frigör sig några tjejer ur mörkret och närmar sig dörren till gymnastiksalen.